Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Ξανα - Επαναλαμβάνω - Πάλι / ΑΝΤΙΦΑ HIPHOP

Ο φασισμός αυτός κάθε αυτός  , δεν προέρχεται μόνο από το οικονομικό κεφάλαιο ,αλλά κι από την εξουσία (στην όποια μορφή της) , και από την καθημερινή μας ζωή , όπως : Πατριαρχία, Σεξισμός, Ξενοφοβία, Θρησκεία , Σχολείο , Εργασία και κάθε τι άλλο που μπορεί να επιβάλλει το διαχωρισμό σε ανώτερους και κατώτερους ανθρώπους.
Είναι ένα φαινόμενο που θα το βρεις στο δρόμο να βαράει μετανάστες, να προσβάλλει και να βρίζει ομοφυλόφιλους,  να κατευθύνει ζωές (ο μπαμπάς & η μαμά θέλει το γιο δικηγόρο και την κόρη νοικοκυρά) , να χτυπάει και να μη σέβεται το σύντροφό του , να εκβιάζει με απουσιολόγια και υπερωρίες αμισθί .

Οι ρίζες του Hip Hop , βρίσκονται βαθιά χωμένες στα Ghetto της Αμερικής , Ghetto που πλαισιώθηκαν από μαύρους , βίαια διωγμένους  από την Αφρική , με σκοπό την εκδούλευση τους. 
Ήταν και είναι μια κουλτούρα , αντιστασιακή , αντιρατσιστική και γενικότερα αντιφασιστική , στον εξουσιαστικό κλοιό και σε ότι τον πλαισιώνει.
Γεννήθηκε απ' την ανάγκη καταπιεσμένων ανθρώπων για ελευθερία και ισότητα.

Από τα τέλη του 80' , όλο αυτό το βαθιά πολιτικοποιημένο και ανατρεπτικό είδος βεβαίως κατέρρευσε.
Ο καπιταλισμός και τα παράγωγά του το ρούφηξε και ακολούθησε η ένταξη του στο σύστημα με φαντασμαγορικές συναυλίες, bitches , money και Kings να παίρνουν τη θέση των τότε αγωνιζόμενων ανθρώπων για ένα καλύτερο αύριο. 
Αυτό δεν άργησε να εξαπλωθεί , να μπερδευτεί και εντέλει να διαιωνιστεί μέχρι και σήμερα.
Η λέξη ''Nigga'' έχει γίνει ορόσημο και σημαία ανά τον κόσμο και τα προάστια , μέχρι και από λευκούς HipHopers , και ''φτύνεται'' στα τραγούδια συνεχώς. 
Μπάτσοι και εθνίκια πλέον χώνουν ρίμες , κάνουν break , βάφουν και σκρατσάρουν, κι όλο αυτό αποδεκτό . . . ???

Εδώ παραθέτουμε κάποια λόγια του ''γκουρού'' της εξέγερσης των μαύρων τη δεκαετία του 1960 Malcolm X : 
Eίστε αυτό που ονομάζεστε, και από τη στιγμή που δεν είστε σε θέση να ελέγχετε το όνομά σας, τότε μοιραία θα έχετε εκείνη την ταυτότητα και εκείνη την ιστορία που αυτός που σας ονομάζει, ορίζει να έχετε.

Με λίγα λόγια , βαθιά δεδομένες - αυτονόητες έννοιες και αξίες παρουσιάζονται σήμερα στην κουλτούρα που αγαπήσαμε - χαμένες , μπερδεμένες , έως και αντίθετες. 

ΤΟ HIPHOP ήταν , είναι και θα είναι 
ένα αντιφασιστικό είδος μουσικής και έκφρασης.
Υπερβολή το ''ΑΝΤΙΦΑ HIPHOP''.
Σαν να λέμε ''Ξανα - Επαναλαμβάνω - Πάλι''






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου